Aan de slag
Wat vind ik het tof en stoer dat je met je lastige situatie aan de slag wilt. Je zet hiermee een stap die niet iedereen durft te zetten. Soms omdat ze het probleem niet onderkennen en soms omdat hun ego in de weg staat. Maar niet bij jou. Jij wilt een oplossing. Die gaan we samen vinden.
Stappen zetten – van vertraging naar versnelling
Samen gaan we het échte probleem vinden, onderkennen en aanpakken. Dit doen we stap voor stap. Vaak voelt het als een pas op de plaats. Vertraging. Terwijl jij verder wilt. Juist deze stap is cruciaal om vooruit te komen. Pas als we stilstaan, worden we bewust van signalen die we eerder niet opmerkten doordat we continu doorgingen. Het zijn signalen die er altijd al waren, maar die tot nu toe binnen jouw team of organisatie genegeerd zijn. Het voelt onveilig, onprettig, te confronterend en meer van dat. Maar je bent er NU klaar mee dat iets je tegenhoudt om vooruit te komen. Ook al weet je niet precies wat het is dat je remt. Je kunt onderzoeken wat je bij jouw blokkade voelt en inzicht krijgen in wat je zou kunnen doen. Dus het is tijd voor actie.
-
VertrouwenWaar loop je tegenaan en wat doet dat met je? Die vraag kun je van mij verwachten wanneer we met elkaar in gesprek gaan. Samen vinden we de zere plek. Veilig en in vertrouwen.
-
DiepgangVanuit intuïtieve invalshoeken bereiken we plekken die normaal onbereikbaar blijven. Juist in die diepgang zit de oplossing. Spannend? Ja. Emotioneel. Soms. Waardevol? Altijd!
-
ZichtbaarWat eerst een vaag onderbuikgevoel lijkt, maak ik in een visualisatie of met hulp van systemisch werken in een opstelling zichtbaar. Wat jij ervaart, laat ik zien in patronen en aanverwante invloeden. Ineens zie je het: dit is het probleem.
-
Diepe zuchtWat volgt is een diepe zucht. Opluchting. Je wist het wel. Wat je al zo lang voelde, klopt. En nu kun je er eindelijk mee aan de slag. Zelf en binnen je team of organisatie.
-
Jij aan zetHoe nu verder? Dé oplossing reik ik je niet aan, maar ik help je wel met ontdekken. Durf te vertrouwen op je intuïtie, be your own leader, daar geloof ik in. Ik help je op weg.
-
Meer wetenschap, meer moedDoor wat je nu weet, ervaar je meer zelfvertrouwen om vanuit je hoofd én buikgevoel te denken en handelen. Je durft initiatieven te nemen en binnen je team en organisatie het juiste gesprek aan te gaan.
-
Actie!Afhankelijk van de situatie onderneem jij actie met/zonder mij erbij. Ik kan zekerheid bieden als vlieg aan de muur óf een actieve rol innemen als teamcoach tijdens een teamsessie.
-
Energie & plezierNa al deze spannende stappen komt het mooiste deel: energie en werkplezier! Jij en je team komen in een positieve flow. Projecten gaan wél slagen en de resultaten volgen vanzelf.
Voorbeeld: ondersteuning bij verandermanagement traject.
‘Wil jij ons ondersteunen bij de implementatie van het programma Continu Verbeteren? De directeur vertelt over zijn organisatie en wat hij wil bereiken. Ik denk dat iets het succes in de weg staat, koppel dit terug en stel voor om een intuïtief systemisch onderzoek te doen. Wat blijkt? Wil het bedrijf groeien, dan kan de directeur beter loslaten. De interne organisatie heeft structuur nodig om rust te krijgen. De directeur twijfelt of hij de juiste persoon hiervoor is. Hij zegt: ‘Ik wil door, dat interne managen is niets voor mij. Ik ben veel te chaotisch daarvoor’. Hij schrikt en moet ook lachen. Opeens is zijn grote dilemma zichtbaar aanwezig. Een diepe zucht en het lucht hem duidelijk op. ‘En nu?’, vragend kijkt hij mij aan. Ik vraag wat goed voelt. Hij bekent dat hij hier al lang mee rondloopt en nu een keuze wil maken. Later die week komt hij erop terug. De start van het programma stellen we uit. Hij gaat eerst op zoek naar een vervanger voor deze rol in zijn organisatie. Een moedige beslissing!
Voorbeeld: team stagneert bij Lean implementatie.
Ik kreeg het verzoek iets te doen aan de teamdynamiek. De leidinggevende vertelt mij dat met name de onderlinge samenwerking in het team niet goed is. We besluiten om met hulp van systemisch werken een opstelling te doen met het hele team. Tijdens de werksessie vraag ik de leidinggevende om de huidige samenwerking neer te zetten in de ruimte zoals hij dit ervaart. Ondanks dat deze vraag voor hem geen verrassing is, kost het hem zichtbaar moeite. Hij wil niemand kwetsen. Zacht zeg ik tegen hem dat zijn eerlijkheid nodig is om als team nader tot elkaar te komen. Wat volgt blijkt de doorbraak. Doordat hij zijn kwetsbaarheid toont als leidinggevende openen een voor een de andere teamleden. Ze vertellen hun verhaal en luisteren naar elkaar. De onderlinge spanningen worden zichtbaar en wat volgt is dé diepe zucht. We bespreken individuele verantwoordelijkheden die raken aan dynamiek in dit team. Nieuwe grondregels rond samenwerking leggen we vast en krijgen een plek in de weekstart bij de Lean implementatie. Dat zorgt voor een duurzame inbedding in de dagelijkse praktijk.